Info bokalen wedstrijden

In Nederland zijn er 3 soorten wedstrijden voor solorijden:

• Bokalen wedstrijden
  • KNSB-cup
  • NK
Om aan het Nederlands Kampioenschap of aan de KNSB-cup te mogen deelnemen zijn voorwaarden gesteld (niveau gekoppeld aan leeftijd). Daarnaast worden door de verenigingen bokalen wedstrijden georganiseerd. Deze wedstrijden zijn vaak de opstap naar de KNSB-cup en vervolgens naar het NK.

De bokalen wedstrijden zijn eveneens gekoppeld aan niveau en leeftijd en hiervoor gelden er sinds september 2013 landelijke KNSB-regels met betrekking tot de indeling en het jurysysteem en de lengte van de kür.

BOKALEN WEDSTRIJDEN

De volgende categorieën worden georganiseerd:

Pupillen (beginnende rijders: zij springen cadet/salchow/spot)

• Pupillen A: dames t/m 9 jaar en heren t/m 10 jaar
  • Pupillen B: dames 10 t/m 13 jaar en heren 11 t/m 14 jaar
  • Pupillen C: dames 14 jaar en ouder en heren 15 jaar en ouder

Aspiranten (meer gevorderde rijders: zij springen enkele sprongen, maar hebben nog geen test)

• Aspiranten A: dames t/m 9 jaar en heren t/m 10 jaar
  • Aspiranten B: dames 10 t/m 13 jaar en heren 11 t/m 14 jaar
  • Aspiranten C: dames 14 jaar en ouder en heren 15 jaar en ouder

Midi’s (meer gevorderde rijders; zij springen enkele sprongen en hebben één deel interbrons)

• Midi’s: dames 10 t/m 13 jaar en heren 11 t/m 14 jaar

Maxi’s (meer gevorderde rijders; zij springen enkele sprongen en hebben één deel interbrons)

• Maxi’s: dames 14 jaar en ouder en heren 15 jaar en ouder

Daarnaast worden ook bij bokalen wedstrijden regelmatig categorieën toegelaten van de KNSB-cup en NK.

INRIJTIJD

Inrijtijd bedraagt minimaal 5 en maximaal 6 minuten en maximaal 7 rijders tegelijk inrijden. Categorieën kunnen worden samengevoegd bij het inrijden.

MUZIEK

De muziek dient startklaar op cd aangeleverd te worden onder vermelding van naam rijder, categorie en vereniging. De cd mag alleen de kürmuziek bevatten. Vocale muziek is niet toegestaan.

JURY BEOORDELING

Jurylid 1: KNSB jurylid en tevens scheidsrechter;  techniek elementen  en Schaatsvaardigheid;

• Kracht van schaatsen, kunnen accelereren en het schaatsen op 1 voet
  • Gebruik van kanten, passen en draaiingen, vermogen met/tegen klok in schaatsen
  • Het gebruik van balans, ritme, in de knieën gaan en het plaatsen van de voeten

Jurylid 2: transities/verbindingen tussen elementen;

• Variaties van voetwerk en moeilijkheidsgraad hiervan
  • Gebruik van posities en bewegingen waarmee de elementen met elkaar worden verbonden
  • De kwaliteit van het ingaan en uitgaan van een element als verbinding naar de tussenliggende passen

Jurylid 3: presentatie;

• Optreden en uitvoering
  • Choreografie en compositie van het programma
  • Interpretatie van de muziek

Puntentelling

De punten voor techniek/schaatsvaardigheid gaan volgens het KNSB systeem, zoals vastgelegd in de specifieke bepalingen. Transities en presentatie liggen tussen de 0,25 en 10. De punten van de juryleden worden bij elkaar opgeteld tot een totale score. Bij gelijke totale score,  geven de punten van de scheidsrechter de doorslag in de einduitslag.

Aftrekpunten:

• Niet toegestane elementen 0,25 aftrek per element in de totale score
  • Voor iedere val  0,25 aftrek in de totale score
  • Muziekoverschrijding/vocale muziek 0,25 aftrek in de totale score

Puntentelling  Bokaal

Om mee te dingen naar de bokaal dienen tenminste 4 rijders van een vereniging te hebben ingeschreven. Bij meer dan 4 rijders worden alleen de scores van de 4 hoogst geëindigde rijders meegenomen. De categorieën zijn niet van belang. De behaalde plaats is tevens het behaalde punt (eerste plaats is 1 punt, een derde plaats 3 punten). De punten van de beste 4 rijders worden opgeteld. De vereniging met het laagst aantal punten is winnaar.