Elk jaar wordt in december de Open Nederlandse Kampioenschappen (ONK) gehouden. Om hieraan deel te kunnen nemen vinden er vooraf aan het ONK selectiewedstrijden plaats. De resultaten van de wedstrijden worden bij elkaar opgeteld. De beste 12 rijders van elke categorie kunnen deelnemen aan het ONK.
Het ONK zelf start op vrijdag met een training. Op zaterdag wordt de korte kür verreden en op zondag de lange kür. Aan het eind van de dag worden de Nederlandse Kampioenen bekend gemaakt.

De wedstrijdcategorieën en leeftijden zijn alsvolgt opgebouwd:

categorieen

Categorieën ONK solorijden: (de blauwe kolommen)

• Basic Novice A
  • Advanced Novice A
  • Junioren A

Basic Novice A

Vanaf het seizoen 2013 geldt een minimum aantal punten om aan de categorie Basic Novice  mee te mogen doen. Tot 2013 gold dat je de interzilver vrijrijtest en MIF test moest hebben behaald om mee te mogen doen. Nu moet je minimaal 10 punten technische score en de interzilver MIF test hebben behaald. Ben je nog geen 13 jaar, dan doe je mee aan de Basic Novice A en rijd je in het NK circuit. Ben je 13 of 14 jaar (peildatum 1 juli), dan rijd je Basic Novice B. Vanaf 15 jaar rijd je bij de Basic Novice C.   De categorie van Basic Novice duurt maximaal 2:30 minuten +/- 10 seconden. Vanaf het seizoen 2013-2014 heeft deze categorie geen korte en vrije kür meer, maar alleen nog een vrije kür met een tijdsduur van 2:30. Dit conform ISU regels.

Advanced Novice A

Vanaf het seizoen 2013 geldt een minimum aantal punten om aan de categorie Advanced Novice  mee te mogen doen. Tot 2013 gold dat je de zilver vrijrijtest en MIF test moest hebben behaald om mee te mogen doen. Nu moet je minimaal 12 punten technische score en de zilver MIF hebben behaald. Ben je nog geen 15 jaar, dan doe je mee aan de Advanced Novice A en rijd je in het NK circuit. Ben je tussen de 15 en 18  jaar (peildatum 1 juli), dan rijd je Advanced Novice B. Vanaf 19 jaar rijd je bij de Advanced Novice C.

• korte kür duurt maximaal 2:30 minuten +/- 10 seconden
  • Dames: lange kür duurt maximaal 3:00 minuten +/- 10 seconden
  • Heren: lange kür duurt maximaal 3:30 minuten +/- 10 seconden

Junioren A

Vanaf het seizoen 2013 geldt een minimum aantal punten om aan de categorie Junioren  mee te mogen doen. Tot 2013 gold dat je de intergoud vrijrijtest en MIF test moest hebben behaald om mee te mogen doen. Nu moet je minimaal 18 punten technische score en de intergoud MIF hebben behaald.

• korte kür duurt maximaal 2:50 minuten +/- 10 seconden
  • Dames: lange kür duurt maximaal 3:30 minuten +/- 10 seconden
  • Heren: lange kür duurt maximaal 4:00 minuten +/- 10 seconden

Senioren

Vanaf het seizoen 2013 geldt een minimum aantal punten om aan de categorie Senioren  mee te mogen doen. Tot 2013 gold dat je de goud vrijrijtest en MIF test moest hebben behaald om mee te mogen doen. Nu moet je minimaal 26 punten technische score en de goud MIF hebben behaald.

• korte kür duurt maximaal 2:50 minuten +/- 10 seconden
  • Dames: lange kür duurt maximaal 4:00 minuten +/- 10 seconden
  • Heren: lange kür duurt maximaal 4:30 minuten +/- 10 seconden

Naast het solorijden wordt er tevens gestreden in de categorieën paarrijden, ijsdansen en synchroonrijden. Voor meer uitleg hierover wordt verwezen naar de specifieke bepalingen.