WELKE SCHAATSEN

 

Als je gaat kunstschaatsen heb je natuurlijk echte kunstschaatsen nodig. Om te voorkomen dat er verkeerde schaatsen worden gekocht willen wij hier graag wat informatie geven.

Als je een proefles bij KVH gaat volgen en je hebt nog geen schaatsen, dan kan je deze bij KVH éénmalig huren voor 5 euro. Als je daarna door wilt gaan met schaatsen, dan kan je goede kunstschaatsen (Risport RF4 of Etoile) via KVH leasen bij Grimsport.  Het voordeel hiervan is dat je tussendoor kosteloos, van schaatsen kunt wisselen als je voet weer een maat gegroeid is en de schaatsen gratis worden geslepen. Bij de ijsbaan zelf zijn ook kunstschaatsen te huur, maar omdat deze van kunststof zijn, zijn deze minder geschikt voor kunstrijden.

AANSCHAF KUNSTSCHAATSEN: Leren schaatsen op verkeerde schaatsen is hetzelfde als voetballen op balletschoenen!!

Tweedehands schaatsen ?? Heeft u tweedehands schaatsen of kleding te koop, zet deze dan op Facebook. KVH heeft een groepspagina: Kunstschaatskleding en accessoires kopen en verkopen.

Let bij het kopen van kunstschaatsen op het volgende:

  • Het moet een kunstschaats zijn en geen ijshockey schaats! De ijzers moeten puntjes aan de voorzijde hebben en aan de achterzijde doorlopen. De puntjes zijn nodig voor afzet en figuren en de verlengde achterzijde voorkomt dat je te gauw achterover valt en het maakt het mogelijk om makkelijk te wenden. 
  • De schoen moet stevig zijn om de enkel. Een kunststof schoen is beter als en slap leren schoen. Het leer bij de enkel mag nauwelijks bewegen. Eén laags leer (bij speelgoedwinkels en doorsnee sportwinkels) voldoen niet voor kunstschaatslessen.
  • De schoen moet soepel zijn. Een kunststof schoen is niet soepel genoeg. Als krabbelaar voldoen deze schoenen nog, maar wil je echt leren kunstrijden, dan zijn deze schoenen te beperkt en niet soepel genoeg. Het beste is een goed lederen schoen met veters.
  • Bij tweedehands schaatsen erop letten dat er geen knik zit bij de enkel. Dat betekent dat de schaats af is en geen steun meer biedt. Een schoen met een knik is op voorhand een miskoop!
  • Afhankelijk van het gewicht en het niveau van de rijder moet het leer van de schoen harder zijn en het ijzer steviger.

Goede kunstschaatsen zijn onder meer de merken en types van Risport Etoile, Risport RF4, Edea, Jackson Freestyle, Wifa Goldstar. Over het algemeen geldt dat iedere fabrikant zijn eigen pasvorm heeft, net zoals bij gewone schoenen. De Risport schaatsen zijn bijvoorbeeld smaller van leest en vallen kleiner dan b.v. de Edea en de Jackson.

TWEEDEHANDS KUNSTSCHAATSEN:

Via Marktplaats.nl zijn vele tweedehands kunstschaatsen te koop. Tik bij zoekterm:  kunstschaatsen, plus een merk (Risport, Edea, Jackson, Wifa). Bij twijfel kunt u overleggen met de trainers of bestuur van KVH. Zij kunnen u goede tips geven.

ONDERHOUD: Om zo lang mogelijk plezier te hebben van je kunstschaatsen hebben wij de volgende tips voor je:

  • Droog de schoen en vooral de ijzers na de les altijd goed af. Vergeet vooral niet de schroeven en de zolen. Zorg dus dat je altijd een droge doek meebrengt.
  • Berg je schaatsen nooit op met de beschermers om de ijzers, deze zijn alleen bedoeld om op te lopen. Deze harde beschermers houden nl het vocht vast en verzoorzaken daardoor roest op het ijzer. Gebruik voor het opbergen beschermers van stof, deze absorberen het vocht.
  • Laat je schaatsen niet in een dichte tas of in een andere afgesloten ruimte zitten. Tijdens het schaatsen is er transpiratievocht in de schoen gekomen waardoor er uiteindelijk schimmelplekken in je schoenen kunnen ontstaan. Zorg dus dat je schaatst kan luchten.
  • Loop niet op je schaatsen zonder beschermers om.

SLIJPEN: Als je tijdens het schaatsen merkt dat je schaats zijdelings wegglijdt, dan is het tijd om je schaatsen te laten slijpen. Wanneer je je schaatsen laat slijpen is het van groot belang dat dit gebeurt bij iemand die er verstand van heeft. Op het internet vind je vele verhalen van mensen wiens ijzers door een onkundige slijpbeurt verpest zijn. Wat maakt het slijpen van een kunstschaats-ijzer nou zo moeilijk?:

  • De onderkant van het ijzer heeft een lichte ronding. Deze ronding wordt op het de afbeelding hieroder aangegeven als de Rocker. Het voorste gedeelte van het ijzer heeft over het algemeen een kleinere ronding, hier aangegeven als de Spin-Rocker. Dit gedeelte van het ijzer gebruik je om je pirouettes te draaien op het ijs.
  • De Rocker moet egaal zijn want dit zorgt ervoor dat je soepel kan draaien op het ijs. Hoe meer ronding de Rocker heeft hoe makkelijker het wordt om te draaien. Nadeel is echter dat de schaats in de lengte minder stabiel wordt.
  • Als je een ijzer verticaal door zou snijden, dan zie je dat de onderkant hol geslepen is. Deze holling wordt ook wel ROH (Radius Of Hollow) genoemd. De ROH heeft grote invloed op hoe je schaats aanvoelt op het ijs. Een kleine ROH (1/4 tot 1/2) geeft een goede zijwaartse grip maar gaat ten koste van het glijvermogen. Dit komt omdat het ijzer dieper in het ijs snijdt. Een grote ROH (3/4 tot 2) geeft precies het tegenovergestelde resultaat , hierbij snijdt het ijzer minder diep in het ijs. Over het algemeen ligt de beste ROH voor beginner tussen 1/2 en 9/16.

Vooraan de schaats zitten de puntjes (Toe Rake/Drag Pick), deze worden gebruikt om te remmen en tijdens sprongen en pirouettes. Zoals je ziet moet de slijper rekening houden met meerdere factoren en hierbij kan het volgende mis gaan:

De holling (ROH) zit niet in het midden van het ijzer. Een simpele manier om dit te controleren is door de schaats om te keren en een muntstuk op de onderkant van het ijzer te plaatsen. Ligt de munt scheef dan is de ronding niet in het midden geslepen.

  • Oneven ronding (rocker). Een goede slijper zal de bestaande ronding van het ijzer precies volgen en het rondere gedeelte (spin-rocker) aan de voorzijde behouden.
  • Weggeslepen puntjes. Bij een goede slijpbeurt mag er geen ijzer van de puntjes afgeslepen worden. In sommige gevallen worden er zelfs puntjes igeheel weggeslepen, wat natuurlijk absoluut niet mag gebeuren

Zoals je ziet moet de slijper met veel dingen rekening houden als hij jouw ijzer goed wil slijpen. Jammer genoeg zijn er maar heel weinig mensen die dit echt goed kunnen. Vraag daarom aan je instructeur waar je jouw schaatsen het beste kunt laten slijpen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *